martes, 12 de junio de 2012

El cicle de vida del mosquits

Els mosquits pateixen quatre etapes diferents durant la seva vida; ou, larva, pupa i adult.

Etapa de l'ou:
Aquesta etapa comença quan els ous són dipositats a unes basses en la superfície de l'aigua durant aproximadament 48 hores, fins que les larves són alliberades de l’ou i comencen la següent etapa. Generalment, els mosquits femella dipositen els seus ous durant la nit per formar basses de 100 a 300 ous. La majoria d’aquests neixen als dos dies, però hi ha ous que han d’aguantar tot l’hivern per poder eclosionar.

Etapa de larva:
Les larves viuen dins l'aigua de 4 a 14 dies, depenent de la temperatura d’aquesta, però pugen a la superfície per respirar. Muden la seva pell quatre vegades, augmentant la seva grandària en cada muda. La majoria de les larves tenen uns tubs que els hi serveixen per respirar, a demés, les larves s'alimenten de microorganismes i matèria orgànica que troben per l'aigua, com d'algues, plàncton, fongs i bacteris... Durant la quarta muda, la larva es transforma en pupa.

Etapa de pupa:

L'etapa de pupa és una etapa de no alimentació, encara que aquestes segueixin l’activitat física normal, responent a canvis de la llum i al moviment. Durant aquesta etapa, el mosquit es transforma en adult. Les pupes de mosquit viuen en l'aigua d'1 a 4 dies, segons l'espècie i la temperatura.



La pupa és més lleugera que l'aigua i per tant sura en la superfície. Pren oxigen a través de dos tubs de respiració. La metamorfosi del mosquit en adult es completa dins de la cavitat de la pupa. Quan el desenvolupament està acabat, la pell de la pupa es trenca i el mosquit adult emergeix.


Etapa adulta:
El nou adult descansa una mica en la superfície de l'aigua per assecar-se i deixar que s'endureixin totes les parts del seu cos. Les ales han d'obrir-se i assecar-se adequadament abans de poder volar. Durant dos dies, el nou mosquit adult no podrà alimentar-se de sang ni apariar-se.




No hay comentarios:

Publicar un comentario