jueves, 14 de junio de 2012

Hàbits i curiositats

CURIOSITATS


·Més d’un milió de persones mor anualment per picades de mosquits.
·Un mosquit pot ensumar la sang humana des de 50 kilòmetres de distància.
·Quanta més sang diària consumeixen més número d’ous posen.
·Hi ha alguns mosquits que no saben volar gaire bé, aleshores es deixen emportar pel vent.
·Són capaços de pondre 80 ous cada cop. 
·No aguanten temperatures inferiors a 10º C.

PER QUÈ PIQUEN ELS MOSQUITS?
Els mosquits femella són els que piquen als humans, ja que necessiten les proteïnes de la sang, per poder posar els ous. Ataquen als animals de sang calenta, i en el moment de la l’absorció desprenen un fluid que causa inflor. En canvi els mascles només s’alimenten d’aigua i de nèctar.






COM PIQUEN?
Tots els mosquits tenen la mateixa tècnica per extreure sang. Primer de tot, obren els llavis i absorbeixen la sang, filtrant-la per la mandíbula superior. Mouen la mandíbula cap enredera i cap endavant com si fos una serra, talla la pell, i així la absorbeix.


HÀBITS

El mosquit tigre, només pica de dia. És un insecte molt silenciós i provoca picades molt doloroses.
Sol estar en llocs molt foscos, on hi ha aigua per posar el ous.

El mosquit culex, pica tant de dia com de nit. No és tan silenciós com el msoquit tiggre, però en canvi és més àgil. 



Conclusió


Després de fer aquest treball hem aconseguit respondre i demostrar les nostres hipòtesis del principi. Primer de tot volíem demostrar la relació entre les picades de mosquit i l’alimentació. Al principi de les enquestes que vam duu a terme ens va sortir el següent: els que menjaven més dolç, els picaven més que als que menjaven salat. Però va ser casualitat, ja que més tard esbrinarem que l’única relació que hi havia en l’alimentació era la vitamina B. Quan més vitamina B tens, menys et piquen, a més a més el farmacèutic ens ho va verificar.
En segon lloc, s’ha de dir que som afortunats, ja que actualment en la nostra comarca del Garraf no tenim cap perill de mort, ni de contagi del sida a través d’un mosquit. És a dir els mosquits en la comarca del Garraf estan controlats.

Els mosquits


El nostre dia a dia està envoltat de moltes coses. Nosaltres ens em plantejat saber de tot el que ens envolta, i per això em decidit parlar del mosquit. Un dels insectes que viu  amb nosaltres els mesos que componen la primavera i l’estiu. Realment ens em plantejat el següent: per què només pica a certes persones el mosquit? La nostra hipòtesi es que segons l’alimentació que tinguis atraus més o menys a aquests insectes.
Des de fa un parell d’anys, la nostra comarca del Garraf ha patit molt amb aquests insectes, i per això volíem saber quins tipus de mosquits hi habiten.
Està clar que  el mosquits xuclen la sang i s’emporten part de les nostres proteïnes, però és possible que el sida (HIV) es contagi a través d’un mosquit?
Molts dels països on abunda la pobresa, es freqüent la mor a causa d’insectes. Es possible que per una picada de mosquit dugui a terme la mort?
Són moltes de les qüestions per les quals volem fer aquest treball.



miércoles, 13 de junio de 2012

Les malalties que transmeten els mosquits

DENGUE:
És una malaltia causada per una simple picada d'un mosquit infectat. Els símpomes que es pateixen són principalment una febre molt alta, mal de cap i d'esquena, vòmits... Els vasos sanguinis més petits permeten la fugida del sèrum, fins provocar un error en el sistema circulatori i la mort.

MALÀRIA:
És un altre tipus de malaltia que afecta sobretot al fetge, on va madurant poc a poc, fins que comença a afectar a tots els glòbuls vermells. Els paràsits es van multiplicant fins que ocupa tot el sistema circulatori. Els símptomes es comencen a notar en 48 hores; febre, vòmits, dolor muscular, anèmia.

FILIÀRISIS LINFÀTICA:
Els mosquits que transmeten aquesta malaltia són els més perillosos de tots ja que segreguen uns virus que creixen durant anys dins l'estomac fins que acaba deformant certes parts del cos, així dons crea una incapacitat física i problemes psiciológics. Només ocorre en zones on abunda la pobresa.

FEBRE GROGA:
És una infecció característica per febres molt altes. Només un 15% dels casos desenvolupa la part complicada d'aquesta malaltia. Es divideix en dues fases, la primevra es carateritza per vòmits, i seguidament comença la segona fase d'un coma, i finalment la mort.

VIH:
Existeix la possibilitat de que es transmeti el virus del sida amb una picada de mosquit?
Afortunadament, no. Aquest vidus sobreviu perfectament dins del cos humà, però el que fa aquest insecte és dissoldre aquest virus dins del seu metabolisme.



















Vitamines B


Les vitamines són compostos heterogenis imprescindibles per a la vida, que promouen el correcte funcionament fisiològic del nostre cos. Les vitamines B són un grup de vitamines relacionades pel seu metabolisme. Dins d'aquest grup hi ha vuit tipus de vitamines, on tres d'elles són fonamentals per l'ésser humà.
  1. Vitamina B-1 (Tiamina)
  2. Vitamina B-2 (Riboflavina)
  3. Vitamina B-3 (Niacina)
  4. Vitamina B-5 (Àcid Pantotènic)
  5. Vitamina B-6 (Piridoxina)
  6. Vitamina B-8 H (Biotina)
  7. Vitamina B-9 (Àcid fòlic)
  8. Vitamina B-12 (Cianocobalamina)






Els dolços contenen una gran quantitat de vitamina B, com per exemple:
  • -                                El donut de xocolata: Que conté una gran part de vitamina B-12
  • -                                El sucre: Conté Vitamina B-12 i vitamina B-6
  • -                                Les melmelades: Que contenen una part de Vitamina B-5 i B-12
  • -                                La crema Anglesa: També conté part de la vitamina B-6 i de la vitamina B-12

A part dels dolços, també hi ha aliments que contenen vitamina B, com per exemple:
  • -                                 Els fruits secs i els llegums, que són una de les fonts més riques amb les vitamines B-1 i B-12.
  • -                                 Els aliments procedents dels animals; carn, làctics i derivats, contenen les vitamines B-1 i B-3.



Està demostrat científicament que les persones que mengen vitamina B (dels 8 tipus que s’han presentat abans) els hi piquen menys els mosquits. A l’hora de l’enquesta dels mosquits, varem plantejar la nostra pròpia hipòtesi, dient que la gent que menjava més productes salat, els hi picaven menys els mosquits, encara que no estava comprovat científicament. Així doncs vam anar a un especialista i ens va dir que l’alimentació no influïa en la major part dels casos, però que estava comprovat que les persones amb alts nivells de vitamina B els piquen menys els mosquits.
Cal remarcar també, que la vitamina B més eficient com antimosquits és la v.B-6, que es troba en el germen de blat, carn, ous, peix i verdures, llegums, nous, aliments rics en cereals integrals, al igual que en els pans i cereals enriquits.















Estadístiques sobre les enquestes




Aquests són els resultats de les respostes a les nostres enquestes:


En aquesta estadística hem barrejat l'alimentació de les persones, amb el la freqüència amb què els mosquits piquen a la gent. Com es pot veure en els gràfics, a la gent que menja més dolç els hi piquen més els mosquits, i a la que menja més salat, el hi piquen menys. Com hem explicat abans, no hi ha una relació directa científica, però nosaltres hem deduït que la gent que menja més dolç els hi piquen més perquè deixa de menjar altres productes que segurament contenen més quantitat de vitamina B6.





En aquests resultats, en canvi, només ens hem adonat que les dones acostumen més a posar-se l'antimosquits que els homes, i que les al·lèrgies a les picades de mosquit, també les acostumen a tenir més les dones.








martes, 12 de junio de 2012

Trampa antimosquits

Aquest és el nostre experiment:






Entrevistes als farmacèutics

El cicle de vida del mosquits

Els mosquits pateixen quatre etapes diferents durant la seva vida; ou, larva, pupa i adult.

Etapa de l'ou:
Aquesta etapa comença quan els ous són dipositats a unes basses en la superfície de l'aigua durant aproximadament 48 hores, fins que les larves són alliberades de l’ou i comencen la següent etapa. Generalment, els mosquits femella dipositen els seus ous durant la nit per formar basses de 100 a 300 ous. La majoria d’aquests neixen als dos dies, però hi ha ous que han d’aguantar tot l’hivern per poder eclosionar.

Etapa de larva:
Les larves viuen dins l'aigua de 4 a 14 dies, depenent de la temperatura d’aquesta, però pugen a la superfície per respirar. Muden la seva pell quatre vegades, augmentant la seva grandària en cada muda. La majoria de les larves tenen uns tubs que els hi serveixen per respirar, a demés, les larves s'alimenten de microorganismes i matèria orgànica que troben per l'aigua, com d'algues, plàncton, fongs i bacteris... Durant la quarta muda, la larva es transforma en pupa.

Etapa de pupa:

L'etapa de pupa és una etapa de no alimentació, encara que aquestes segueixin l’activitat física normal, responent a canvis de la llum i al moviment. Durant aquesta etapa, el mosquit es transforma en adult. Les pupes de mosquit viuen en l'aigua d'1 a 4 dies, segons l'espècie i la temperatura.



La pupa és més lleugera que l'aigua i per tant sura en la superfície. Pren oxigen a través de dos tubs de respiració. La metamorfosi del mosquit en adult es completa dins de la cavitat de la pupa. Quan el desenvolupament està acabat, la pell de la pupa es trenca i el mosquit adult emergeix.


Etapa adulta:
El nou adult descansa una mica en la superfície de l'aigua per assecar-se i deixar que s'endureixin totes les parts del seu cos. Les ales han d'obrir-se i assecar-se adequadament abans de poder volar. Durant dos dies, el nou mosquit adult no podrà alimentar-se de sang ni apariar-se.




Història de l'arribada dels mosquits a Catalunya

Ja fa milers d’anys que els mosquits viuen a Catalunya, encara que no fa tant de temps que la seva quantitat a augmentat considerablement. A principis del segle XXI, ja es van adonar que hi havia una nova espècie de mosquits a Espanya; el mosquit tigre, però no va ser fins el 2005 que es va detectar aquests mosquits a l’àrea metropolitana de Barcelona pel programa de vigilància ambiental d'aquesta espècie. Els Culex Pipiens, vulgarment coneguts com mosquits tigre, es van estendre per Catalunya gràcies als transports.

Des del principi, aquest tipus de mosquit es va adaptar perfectament al nostre clima. Tant és així, que molts municipis i comarques de Catalunya van patir les seves plagues a partir del 2008; la província de Girona, concretament Roses i l’Escala i el Baix Llobregat, la comarca més afectada per aquestes plagues.
Tant ha afectat la presència d’aquest mosquit, que el Baix Llobregat ha destinat, recentment 700,000€ a la lluita contra el mosquit tigre.














Els tipus de mosquits

Hi molts tipus i classes de mosquits, però nosaltres ens hem centrat en els que volten per la comarca del Garraf. Les grans famíliles de mosquits són: Aedes, Culex i Anopheles, i tot ells, menys el anopheles estan presents aquí, concretament aquests:


AEDES ALBOPICTUS (Mosquit tigre)
És un mosquit procedent d'Àsia i de l'Índia. Té una longitud d'entre 5 i 10 mm. Es caracteritza per el seu color negre ratllat al tòrax i per les seves potes negres i blanques.


CULEX PIPIENS (Mosquit normal)
Aquest mosquit es caracteritza pel fet de ser tot del mateix color; el negre. No se sap exactament d'on prové. El problema d'aquest mosquit és que costa molt diferenciar-lo del mosquit que transmet el dengue. La diferència principal entre els dos és la diferència de tamany i les ratlles blanques d'un d'ells.


ANOPHELES (Mosquits transmisors del paludisme)
És un gènere de mosquits que habita gairebé tot el món (Europa, Àsia, Àfrica, Oceania).
Actualment hi ha 400 espècies i aquests mosquits són els que transmeten la malària. No estan  presents a Catalunya.













Les parts d'un mosquit


Els mosquits estan formats principalment pel cap, el tòrax i l'abdomen.

El cap és la part anterior al cos del mosquit, on estan situades les dues antenes articulades, els ulls i el seu aparell bocal. La boca està formada per un llavi superior, un llavi inferior i uns palpals labials, semblants a la llengua que tenim nosaltres. Aquests palpals són els òrgans sensorials dels mosquits, i tenen l'objectiu de buscar i seleccionar els aliments desitjats.

El tòrax és la part mitja del insecte, és a dir, el tronc i està compost per tres segments; protòrax, mesotòrax i metatòrax.

L’abdomen és la part del cos del mosquit que conté de nou a onze segments, que divideixen a l’animal. Al vuitè i novè es troben els òrgans genitals de les femelles i els mascles.

A part d’aquestes parts principals, es troben les ales i les potes, situades al tòrax. Les ales són la característica més important que tenen els mosquits per poder moure’s, i les potes estan compostes per el trocànter, el fèmur, la tíbia i el tars tots ells units per una membrana.








Què és un mosquit?


El mosquit és un insecte dípter, de tres a quatre mil·límetres de llarg, cos cilíndric de color terrós, cap amb dues antenes, dos palps en forma de ploma i una trompa recta armada interiorment d'un agulló; peus llargs i molt fins, i dues ales transparents que amb el seu ràpid moviment produeixen un brunzit agut semblant al so d'una trompeteta. El mascle viu dels sucs de les flors, i la femella xucla la sang de les persones i dels animals de pell fina, produint amb la picada d'inflamació ràpida acompanyada de picor.